Wim de Prez
+32(0)477-26 43 99
wimdeprez@telenet.be
Philippe de
Denterghemlaan 4,
9831 Deurle
muurschilderingen
Having fun
is free
 
  nl l fr l en   nl l fr l en  
 
HOME
OVER WIM DE PREZ
FAQ
UW SCHILDERIJ
NIEUW
KLASSIEK:
1 2 3
GEWAAGD
ZWEMBAD JACUZZI
ART NOUVEAU DéCO
PLAFONDSCHILDERING
VLOERSCHILDERING
SCHILDERIJEN
RESTAURATIE
COLLAGES
RECLAMEDRUKWERK
MEUBEL
KUNSTPROJECT
VOOR EN NA
FILMPJES
LINKS
NIEUWSBRIEF
TARIEVEN
WEBMASTER
  terug naar overzicht project 2002
muurschildering wim de prez

De stoelen. (toespraak voor de leerlingen) Gent 17/5/2002
Een stoel is aan een persoon of een gast gebonden, soms aan de ene, soms aan de andere. Een stoel heeft zijn eigen leven, hij staat meestal te wachten op een gast, die hij draagt. Als je een stoel op zijn vier poten zet, blijft hij staan. Stabiel.
In de klas worden alle stoelen bezet, en 50 minuten later, lopen alle gasten weer chaotisch weg. Drummen voor de deur, de klas uit. Iets later schuiven de gasten aan voor het eten, daarna nemen de collega-stoelen over. Bewegingsloos.
Wij hebben van de stoelen gasten gemaakt. Van de muur de vloer. Ze zijn niet meer zo stabiel, ze hangen. Ze wandelen, ze schuiven aan in een rij. In de ene richting is de eerste al vertrokken, in de andere richting is de laatste lui. De andere groep drumt om buiten te geraken, of is net al drummend binnengekomen.
En je kan nog eens de rollen omkeren. De stoelen zien ons net zoals wij hen zien. Wij plakken voor hen aan de muur. Zij wandelen voorbij in de andere richting. Terwijl de muur onder onze voeten voorbijglijdt.
Het leuke aan “kunst” is dat je als toeschouwer je eigen verhaal maakt. Iedereen kan over de stoelen iets anders vertellen. Je hebt als waarnemer de vrijheid om je eigen idee te hebben. Lelijk, mooi, grappig, het laat je onverschillig, je schrikt, je hebt je favoriete stoel, je stelt alleen vragen, er ontstaat een gesprek!

Je ziet dat één beschilderde stoel op de grond, helemaal niet zo leuk is dan 60 beschilderde stoelen die over de muur wandelen. Jullie kunnen zeggen: wij hebben elk één stem in dit kunstwerk. Maar de verzameling van al die stoelen kon niet ontstaan zonder jullie.

Kunst ontstaat uit een creatief proces, uit ideeën. Elk idee opent de poort naar een ander idee. Dat is enkel mogelijk als je goede poortwachters hebt. Die poortwachters zijn alle mensen die deze school, de Nieuwenbosch, elke dag weer tot enthousiast leven brengen.

muurschildering wim de prez
Ontstaan van het project, tekst van Mevr.Carmen Robyn:
Stoelendans 2002.

Wim de Prez, drijvende kracht achter het muurproject 2001, droomde weg bij een bezoek aan de historische zolder van Nieuwen Bosch. Een honderdtal stoelen stond er stoffig te wezen. Genadeloos tot vergetelheid gedoemd. Hij bracht een bezoek aan de directrice, mevrouw Dick. 'Als we nu eens aan alle leerlingen van het 1e jaar een stoel gaven om te beschilderen …', begon hij. 'Misschien kunnen we daarna met alle stoelen een kunstwerk maken.' De toon van de stoelendans was gezet.
 
muurschildering wim de prez
Chantal Ghekiere, leerkracht plastische opvoeding, werd prompt tot (be)geleider van deze bijzondere 'dans' gepromoveerd. Weken na elkaar waren onze leerlingen, onder haar deskundige leiding in de weer.
Het ambachtelijk afschuren en het aanbrengen van een dubbellagige basiskleur bleken een zware klus. Toch vonden ze het zalig in de schooltuin te werken en zich lekker vuil te mogen maken.
Daarna kwam de vraag hoe ze ritme konden aanbrengen op een stoel die later een plaats in een geheel zou krijgen. Het idee van motieven kwam al gauw voor de proppen. Onze creatievelingen dachten diep na over kleur en het belang van contrast om het visueel effect te optimaliseren. We mogen met grote fierheid getuigen dat ze gezwoegd hebben tot hun stoel uit een ver verleden met verve hergeboren werd!
Het is geen toeval dat het verzameld stoelenwerk aan de muren prijkt. Wim de Prez is in de eerste plaats muurkunstenaar.
De visie dat ieder kind zijn eigen plaats, zijn persoonlijk zitje heeft in de klasgroep, in de schoolomgeving is op en top Nieuwen Bosch!
muurschildering wim de prez